אודות העמותה
אודות העמותה
עמותת הפלוגה המסייעת 7020 (ע"ר)
נוסדה על מנת להוקיר את זכרם של 13 מלוחמי הפלוגה המסייעת של גדוד 7020 שנפלו בקרב בג'נין במהלך "מבצע חומת מגן" באפריל 2002.
בתחילת המילניום ולאור הסכמי אוסלו, צה"ל יצא מערי הגדה המערבית על מנת למסור את השליטה הביטחונית באזור לרשות הפלסטינית הצעירה. מצב זה יצר חופש פעולה רב לארגוני הטרור השונים לאגור ולייצר אמצעי לחימה ומטעני חבלה רבים אשר הוחדרו והופעלו כנגד אזרחי ישראל בכל שטחי המדינה ובעיקר בתל אביב וירושלים.
השיא הגיע בפיגוע של מחבלים מתאבדים במלון פארק בנתניה בו הפעילו המחבלים מטעני חבלה ביום 27.3.2002 באמצע חגיגת ליל הסדר. בפיגוע זה, הידוע בישראל גם בשם "טבח ליל הסדר", נרצחו 30 ישראלים ונפצעו כ 160. פיגוע זה סיכם שנה של כ 1,000 הרוגים ישראלים בהם זקנים, נשים וטף אשר נרצחו בפיגועי טרור נפשעים. הפיגוע במלון היווה נקודת מפנה בהתייחסות הממשלה בישראל ליכולת התפקוד של הרשות הפלסטינית שבעצם נתנה רוח גבית להתקפות טרור אלו.
מספר ימים לאחר הפיגוע במלון פארק, יצא צה"ל למבצע "חומת מגן" על מנת למגר את הטרור הפלסטיני המשתולל.
גדוד נחשון (7020) של חטיבה 5 נקרא בתחילת אפריל, יחד עם כל החטיבה לכבוש את מחנה הפליטים בג'נין , לפגוע במחבלים ולהשמיד את תשתיות הטרור.
הגדוד כולו המורכב מחיילי מילואים, התייצב תוך מספר ימים מתוך שליחות והבנה בחשיבות המבצע ומתוך ההכרח להגן על תושבי ישראל מפני הטרור הרצחני.
על גדוד המילואים נחשון (7020) מחטיבה 5 (גבעתי תש"ח) הוטלה המשימה לכתר את מחנה הפליטים ג'נין ולאפשר לכוחות החטיבה לכבוש את מחנה הפליטים. לאחר השלמת כיתור המחנה וכניסת כוחות החטיבה לתוך מחנה הפליטים, הוטל על הגדוד להצטרף ללחימה בתוך מחנה הפליטים על מנת להכריע את המחבלים ולהשמיד את תשתית הטרור במחנה. לאחר מספר ימי לחימה הוכרע מחנה הפליטים וכלל המחבלים נהרגו או שנשבו. לחטיבה 5 ולכוחות תחת פיקודה ( גדודים מהנח"ל, גולני, ויחידות מיוחדות) נפלו 23 לוחמים ומפקדים.
הפלוגה המסייעת תחת פיקודו של רס"ן עודד גולומב ז"ל לחמה בתוך מחנה הפליטים כתף אל כתף לשאר כוחות הגדוד ועמדה במשימותיה תוך כיבוש חלקים ממחנה הפליטים בלחימה באזור בנוי וצפוף, מבית לבית ומסמטה לסמטה.
ביום 9.4.2002 (ערב יום השואה), במהלך הקרבות במחנה הפליטים ג'נין, בשעת בוקר מוקדמת. התקדם כוח מחלקתי של הפלוגה המסייעת בעומק מ.פ. ג'נין, לעבר בית ששלט על אחת הסמטאות. בבית שהו מחבלים שזיהו את הכוח המחלקתי בשטח נחות בתוך סמטה ופתחו עליו באש. ממכת האש נפגע מפקד הפלוגה ולוחמים והחל קרב פנים מול פנים בשטח צפוף באזור נחות בתוך הסמטאות תוך שהמפקדים וחלק מהלוחמים נפגעים ממכת האש הראשונה. בקרב שהתפתח נעשו פעולות חילוץ תחת אש צולבת אשר נורתה על הכוחות ממספר מוקדים. פצועים רבים חולצו בחיים תחת אש תופת שסופגים המחלצים שלא ויתרו וחזרו שוב ושוב לתופת בנסיון לחלץ את חבריהם. חיילי ומפקדי הפלוגה לחמו בגבורה ובתעוזה רבה לחילוץ חבריהם ולהשלים את משימתם. בתום הקרב הצליחה הפלוגה להרוג את רוב המחבלים, להדוף את השאר ולאפשר את חילוץ הפצועים וההרוגים. הפלוגה המסייעת איבדה בקרב 13 לוחמים: את מפקד הפלוגה, עודד, שלושה מפקדי מחלקות, אייל, דרור וקובי ו 9 לוחמים נוספים, אבנר, אייל, טירן, דני, יורם, מנשה, עמית, אייל ורונן.
לאחר הקרב, הוענק לפלוגה כיחידה צל"ש אלוף פיקוד מרכז על פעילותה במבצע חומת מגן, על גילוי מעשי גבורה בניסיון לחלץ את הנפגעים תחת אש ועל כך שהכריעה את האויב בעוז רוחה ובדבקות במשימתה. בנוסף הוענק צל"ש אישי לשני לוחמים שנהרגו, מנשה וקובי וכן צל"ש נוסף הוענק לשניאור שחילץ נפגעים תחת אש תוך סיכון חיים ממשי.
העמותה מציינת את מבצע חומת מגן אשר שינה את המצב הביטחוני במדינת ישראל והיווה תפנית חדה במאמץ המתמשך בלחימה בטרור הפלסטיני. משנה בה נרצחו כאלף אזרחים וחיילים למצב בו הטרור כמעט ולא מצליח לפגוע באזרחי המדינה.
מתוך הערכה והוקרה על האובדן העצום של המשפחות, מתוך הכרה בחשיבות המבצע, תוצאותיו, ערך הרעות והגבורה ולזכרם של חבריהם לנשק שמסרו נפשם למען בטחון אזרחי המדינה, הקימו ותיקי הפלוגה את עמותת הפלוגה המסייעת 7020 והחלו לפעול להנצחתם של חבריהם ולהנצחת הקרב.
העמותה קמה בשנת 2017 והחלה לפעול על מנת לשקם בריכת מים קטנה המקבלת מימיה מנביעה הסמוכה לדרך לירושלים. בסמוך לנביעה נמצאו ממצאים ארכיאולוגים אשר טופלו לפני מספר שנים על ידי רשות העתיקות. העמותה שואפת כי המעיין יהווה פינת חמד למשפחות המטיילות באזור ירושלים עם ציון סיפור הקרב של הפלוגה בג'נין.
חברי העמותה, הפלוגה, גדוד 7020 וחטיבה 5 , מקווים כי מפעל הנצחה זה יכבד את זכר הנופלים ויחזק את המשפחות השכולות ביודעם כי קרוביהם לא נשכחו ושגודל המעשה שעשו חקוק על לוח ליבם ועל ליבו של עם ישראל כולו.