אודות המעיין
אודות המעיין
המקום ידוע היום בשם "עין המסייעת 7020"’
עין המסייעת 7020
עין המסייעת 7020 הוא מעיין שכבה בנחל כסלון שבהרי ירושלים, כחצי קילומטר מזרחית למושב בית נקופה.
במקום בריכת בטון קטנה ורבועה הממוקמת בתוך חציבה בגודל 10 * 9 מטרים, שהיוותה ככל הנראה את הבריכה בימי קדם. הבריכה מקבלת את מימיה דרך נקבה באורך של כ 25 מטרים המובילה אליה את מי הנביעה מכמה כיוונים. על פי רשות העתיקות, תיארוך הנקבה והבריכה הוא מן התקופה הרומית בארץ ישראל והיא שמשה בעיקר את הלגיון ה 10 שחנה במקום וצר על ירושלים בימי בית שני.
מלבד טרסות הרוסות ששמשו לחקלאות, לא ידוע על כפר מסוים ששכן בקרבת המקום. במקום תעלת מים היוצאת מהבריכה לכיוון דרום שכנראה שמשה להשקיית שדות בשיטת חקלאות שלחין.
למעיין מספר שמות על בסיס גרסאות שונות. ותיקי מושב בית נקופה שחלקם לקחו חלק בהקמת המושב בשנת 1949 , מיד לאחר תום מלחמת העצמאות, מכנים אותו בשם "המעיין המסתובב" על שם הנקבה המתפצלת החצובה בתוך ההר המובילה את מי הנביעה לתוך הבריכה ממספר מקומות והיא באורך כללי של כ 80 מטר.
שמות אחרים הנזכרים במקומות שונים הם: "עין ארז", "עין נקעה", "עין דילאב", "המערה המסתובבת" ועוד.
המקום היה מוזנח במשך עשרות שנים לאחר שהבריכה נסתמה במכוון על ידי גורמים שונים בעקבות עבודות שנעשו באזור. הטבע השתלט עליו, טרסות קרסו והעתיקות במקום כוסו באדמה. לאחר עשרות שנים של הזנחה, המתחם כולו שופץ ושוקם על ידי לוחמים בעבר ובהווה של הפלוגה המסייעת 7020 ותושבי בית נקופה כאתר הנצחה לזכרם של 13 מלוחמי הפלוגה המסייעת של גדוד 7020 (פלוגת מילואים) שנהרגו ביום 9.4.2002 בקרב בג'נין, במהלך מבצע חומת מגן.
בנוסף עזרו בשיקום לוחמים בעבר ובהווה מגדוד 7020 ומחטיבה 5, מתנדבי השומר החדש וחברים מהסביבה.
בשנת 2012 נערכה חפירת הצלה במקום כחלק מהרחבת כביש מס' 1 (כביש תל אביב – ירושלים). החפירה נוהלה על ידי רשות העתיקות במימון חברת נתיבי ישראל. בחפירה זו נחשפה מערכת המים במקום ששמשה את הלגיון הרומי שחנה בארץ.
בצמוד לבריכת המים ישנן כמה מתקני מים קדומים ששימושם אינו ברור מהם קיימת נביעה נוספת הזורמת לתוך הבריכה. לאחר תחילתן של עבודות השיקום, החלו המים להאגר בתוך בריכת האיגום הן מהנקבה והן ממתקני המים הקדומים.
המקום שוקם ומתוחזק על ידי מתנדבים, על ידי עמותת הפלוגה המסייעת 7020 (ע"ר) ובתמיכתה של המועצה האזורית מטה יהודה ורשות העתיקות.
במספר ימים מרוכזים של עבודה מאומצת, פעלו הלוחמים של הפלוגה בעבר ובהווה ביחד עם תושבי מושב בית נקופה והחלו לשקם את הנביעה וסביבתה שהייתה מוזנחת במשך שנים רבות.
האגודה השיתופית של מושב בית נקופה, תושבי המושב ואנשי הפלוגה, ממשיכים לפתח ולטפל במתחם באופן קבוע לשימוש כלל ציבור המטיילים באזור. אנשי רשות העתיקות תרמו רבות לשיקום המקום.